•   Ücretsiz 1 YIL  teknik destek

Blog Yazıları

Öne Çıkan Makaleler

Seo Analizi Nedir? Seo Çalışması Nasıl Yapılır?

Seo Analizi Nedir? Seo Çalışması Nasıl Yapılır?

Süresi doldu

SEO analizi ile arama sonuçlarında önde çıkmanızı engelleyen sorunları tespit ederek, çözebilirsiniz.

SEO analizi, SEO’da gerçekleşen son gelişmelere uyum sağlamaya yardımcı olarak, rekabette avantajlı konuma geçmenize fırsat sağlar.

SEO Analizi Nedir?

Seo analizi, web sitesinin arama motoru uyumluluğunu ve kullanıcı deneyimini değerlendirme sürecidir. Web sitenizi belirli kriterler ışığında kontrol edip, arama motorlarında daha iyi konumlara gelmesi için ne tür çalışmalar yapılması gerektiğine dair bir pusuladır.

Seo analizi gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz ücretli / ücretsiz birçok araç mevcut. Buna rağmen çeşitli kontroller ile bunu kendiniz de gerçekleştirebilirsiniz.

SEO Analizi Neden Önemlidir?

Google, arama motoru algoritmasını yıl içerisinde sürekli yeniliyor. Her şeyin hızla değiştiği sektörde, bugün yaptığınız bir çalışma 6 ay sonra olumsuz bir etki gösterebilir. Web sitenizin gelişmelere uyum sağlaması için Seo analizlerini belirli periyotlarda yapmanız son derece önemlidir.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Site içi SEO Analizi (On Page SEO)

Site içi SEO analizi, kontrol listesinin en önemli parçasıdır. Web sitenizin arama motorlarına uygunluğunu kontrol etmek için aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun;

Meta Açıklamaları: Sitenizde yer alan sayfaların başlık ve açıklamaları, sayfa özelinde oluşturuldu mu? Kullanıcı ve arama motorlarına sayfanızın ne ile alakalı olduğunu açıklayabiliyor mu?

URL Yapısı: Her sayfanızın URL adresi benzersiz olmalı ve sayfanızın içeriği hakkında bilgi sunmalıdır.

Hatalı URL Yapısı:

Metin Kontrolü: Sayfada yer alan içeriklerin okunabilirliğini kontrol edin. Ana başlık için H1 etiketi, alt başlıklar için H2 etiketi ve önemli alanlar için kalın ve italik olacak şekilde sayfaları biçimlendirin.

İçerik Süreçleri: Web sitenizde yer alan içeriklerin hepsi sayfaya özgü ve benzersiz olmalıdır. İçerik bulunmayan ve kopya içeriğe sahip benzer sayfalarınız olduğunda, bu sayfaları 301 Redirect ilk tek bir adres üzerinden yayınlamak doğru bir tercih olabilir.

İç Bağlantılar (İnternal Links): Site içerisinde diğer sayfalara bağlantı sağlamak, arama motorları ve kullanıcılar için faydalıdır. Arama sonuçlarında daha iyi sıralamalara ulaşmak istediğiniz sayfalara, daha fazla iç bağlantı sağlayın. Ana sayfa, sitenizin en otoriter sayfasıdır, önemli sayfalarınıza ana sayfa üzerinden bağlantı sağladığınızdan emin olun.

Görseller: Web sitesinde yer alan resimler, sayfayı kullanıcıların daha kolay anlaması ve sayfanın daha çekici hale gelmesi açısından yararlıdır. Buna rağmen sayfanızın hızını etkiliyorsa, önemli bir sorunla karşı karşıyasınız demektir.

Kontrol etmeniz gereken bazı görsel başlıkları;

Resimlerin dosya adları arama motorlarına ne ile alakalı olduğunu sunmanıza yardımcı olur. Anahtar kelimelerinizi görsel isimlerinde bulundurmaya özen gösterin.
Görsellerinize alt etiketi tanımlayın.
Görsellerin tamamının sıkıştırıldığından edildiğinden emin olun. Optimizasyon yapılmayan imajlar, gereksiz boyut artışına neden olur ve hız performansınızı olumsuz etkileyebilir.

Kırık Bağlantılar (Broken Links): Site içerisinde yer alan bağlantılarda açılmayan adreslere yapılan yönlendirmeler kullanıcı deneyimi açısından olumsuz bir durumdur ve SEO görünürlüğünüzü olumsuz etkileyebilir.

Web sitenizde yer alan kırık bağlantıları bulmak için Google Search Console üzerinden, “Tarama Hataları” raporunu kullanabilir ve çeşitli analiz araçları ile hızlı bir şekilde güncelleme yapaiblirsiniz.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi (User Experience):

Kullanıcı dostu web sitesinin tam olarak ne olduğu hakkında karar vermek zor bir durum. Her sektörün kendine ait kitlesi ve kullanıcı alışkanlıkları vardır. Buna rağmen aşağıdaki konuları incelemeniz faydalı olacaktır;

404 sayfası nasıl? Sitede bulunmayan bir sayfayı ziyaret eden kullanıcı nasıl bir sayfa ile karşılaşıyor? Menüler kullanıcıların aradıklarına ulaşmalarına yardımcı oluyor mu? Web sitenizin arayüzü kullanıcıların sitede kolay bir şekilde gezinebileceği yapıda mı?

Site Hızı: Web sitenizin hızı hem kullanıcılar hemde arama motorlarındaki sıralamalar için önemli bir faktör. Kullanıcılar geç açılan web sitelerini terk ediyor.

Site Dışı Seo Analizi (Off-Page SEO)

Sitenize gelen bağlantıları periyodik bir şekilde kontrol edin. Bağlantıları kontrol etmek için ücretli ve ücretsiz bazı araçlar bulunuyor. Google Search Console üzerinde “Sitenize Bağlantılar” raporu aracılığı ile web sitenize gelen bağlantıları ücretsiz bir şekilde kontrol etmeniz mümkün. Buna rağmen daha gelişmiş bir raporlama ve analiz için aHrefs, Semrush, LinkResearchtools gibi ücretli araçlar bu konuda size birçok veri sunuyor.

Sitenize gelen bağlantılar ile ilgili;

Sitenize gelen bağlantı sayısı
Gelen bağlantıların güvenilirliği
Bağlantıların çeşitliliği
En çok bağlantıya sahip olan sayfalarınız gibi bazı konuları incelemeniz gerekir

2018 SEO Kontrol Listesi

*Sitemde yer alan her sayfanın başlığı özgün
*Meta Title uzunluğu 600 pikseli aşmıyor
*Meta Description 320 karakteri aşmıyor
*Sitede yer alan URL adresleri SEO’ya uygun
*Her sayfa için H1 başlığı kullanıyor muyum?
*Alt başlıklar için H2 ve H3 kullanılıyor mu?
*Favicon kullanıyor muyum?
*Görsellerde alt etiketi kullanılıyor mu?
*Resim boyutları optimize edildi mi?
*Güvenilir olmayan bağlantı çıkışları “nofollow” etiketi içeriyor mu?
*Yinelenen sayfalar var mı? Noindex ve Nofollow sayfalarım neler?
*Sitem mobil uyumlu mu?
*Kırık bağlantılar var mı?
*Web sitesinin bağlantı hızı yeterli mi?
*Breadcrumb kullanılıyor mu?
*Robots.txt ve Sitemap.xml dosyaları web siteme uygun mu?Google Search Console araçlarını kullanıyor muyum?
*Facebook ve Twitter kodları sitemde yer alıyor mu?
*Gelen bağlantıların sayısı ve türü?
*Yeni bağlantılar edinme fırsatları?
*Rakip analizi!

İlgili Makaleler

logo
logo

Kullanıcı İşlemleri

Bülten Aboneliği

Kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olun, fırsatları kaçırmayın.

7/24 Destek Sistemi

    Sisteme Giriş

    Kullanıcı İşlemleri

      Hesap Bilgilerim
      Müsteri Hizmetleri
      Yardıma ihtiyacınız mı var? Hemen sorun!