•   Ücretsiz 1 YIL  teknik destek

Blog Yazıları

Öne Çıkan Makaleler

Nedir Şu Gzip Dedikleri Şey? Ne İşe Yarar?

Nedir Şu Gzip Dedikleri Şey? Ne İşe Yarar?

Süresi doldu
Gzip sıkıştırması sunucu tarafında etkindir ve html, stil ve Javascript dosyalarınızın boyutunu küçültür. Gzip sıkıştırması resimler farklı bir şekilde sıkıştırılmış olduğundan bunlar üzerinde çalışmaz. Bazı dosyalar üzerinde Gzip sıkıştırması sayesinde neredeyse %90’a varan sıkıştırma oranı görülmektedir.

Bir web tarayıcısı bir web sitesini ziyaret ettiğinde, “içerik kodlama: gzip” yanıt başlığının var olup olmadığına bakarak web sunucusunun GZIP etkin olup olmadığını kontrol eder. Başlık algılanırsa, sıkıştırılmış ve daha küçük dosyaları sunar. Değilse, sıkıştırılmamış dosyaları açar. GZIP özelliğini etkinleştirmediyseniz, büyük olasılıkla Google PageSpeed ​​Insights ve GTMetrix gibi hız testi araçlarında uyarı ve hataları görürsünüz. Günümüzde site hızı SEO için önemli bir unsur olduğundan özellikle Joomla ve WordPress siteleriniz için Gzip sıkıştırmasını etkinleştirmeniz oldukça yararlıdır.

Tüm modern tarayıcılar GZIP’i destekler ve tüm HTTP istekleri için GZIP sıkıştırmasını otomatik olarak görür. Aşağıda bazı bilinmiş dosyaların Gzip sıkıştırması sonrası ne kadar sayfa boyutundaki kapladığı alanlardan ne kadar kâr ettiğini görebilirsiniz.
Dosya Adı
Boyutu
Sıkıştırılmış Boyut
Oranı
jquery-1.11.0.js
276 KB
82 KB
%70
jquery-1.11.0.min.js
94 KB
33 KB
%65
bootstrap-3.1.1.css
118 KB
18 KB
%85
foundation-5.css
186 KB
22 KB
%88
Gzip sıkıştırmasını Cpanel üzerinden veya Joomla gibi sistemler kullanıyorsanız admin paneli üzerinden etkinleştirebilirsiniz.

Gzip’in Tarihi

Gzip, GNU Zip’in kısa yazılış halidir. GNU yazılımı dosya sıkıştırma programıdır. Yapımcıları Jean-loup Gailly ve Mark Adler’dır. İlk sürümü 31 Ekim 1992 yılında yayınlanmıştır. Bir diğer sürümü olan 1.0 ise Şubat 1993 yılında yayınlandı. Gzip tipinde sıkıştırma için en uygun program Gunzip’tir. Gzip arşivleme türü PHP dosyalarında da kullanılabilir bu sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlar.

İlgili Makaleler

logo
logo

Kullanıcı İşlemleri

Bülten Aboneliği

Kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olun, fırsatları kaçırmayın.

7/24 Destek Sistemi

    Sisteme Giriş

    Kullanıcı İşlemleri

      Hesap Bilgilerim
      Müsteri Hizmetleri
      Yardıma ihtiyacınız mı var? Hemen sorun!